Tuesday, February 22, 2011

HOME - book review / VARÁZSLATOS OTTHON - könyv ismertető

For today's post, I decided to share a few thoughts about one of my favorite books on interior design.  It's HOME from Pottery Barn, the famous furnishing and home decor company. Too bad I've never got the chance to visit any of there stores. It's a shame, they don't have one in this part of the world:(
Anyway, I got hold of their books and I love them. Especially the biggest and thickest one (more than 300 pages), titled HOME.
The introductory chapters describe the process of making a house your home. How to make it comfortable yet practical. What makes it welcoming for guests and how to express your style through decoration. Displaying beautiful photos in every page, the book encourages us to express our own style instead of imitating. It offers great ideas of using antiques, blending the old and contemporary. All the rooms reflect a certain kind of airy elegance that I truly love.
The book has different sections discussing the most important rooms of a home (living room, dining room, kitchen, bedroom, bathroom, study) and it even goes beyond the walls. Dining outdoors is one of my favorite chapters with settings by the pool, by the lake or in the countryside. In each chapter, there is a "How to Plan..." section which gives useful advice with sketches on the different arrangements of the rooms.
The last three chapters deal with lights, material and color, again with a very detailed explanation for the different options. Photos are also very helpful to create the atmosphere.
Photos usually show furniture and accessories sold by PB, so it also serves as a luxury catalogue for their goods, but oh well. It's a great book to browse over and over again and look at those beautiful homes. Make sure you have a big enough table for it, it is a heavy book.
Finally, let me copy here one of my favorite quotes from the book:

"Creating a comfortable,
welcoming home that reflects
your unique character is one of 
life's greatest pleasures -- and
of its greatest rewards."

Please enjoy the photos and be inspired. This is truly a lounge experience!


 A mai bejegyzést az egyik kedvenc lakberendezős könyvemnek szeretném szentelni. Ez pedig a HOME a Pottery Barn nevű amerikai lakberendezési üzletlánc kiadványa. Itthon is megjelent, Varázslatos Otthon címen, de ha valaki esetleg nagy lelkesen azonnal megrendelné, szólok, hogy a magyar kiadás tele van gépelési!!! hibákkal, ami egy majd' tízezer forintos könyvnél szerintem botrányos. Ha csak a képekben gyönyörködnénk, arra rendben van. A Pottery Barn cég egyébként főleg az Egyesült Államokban rendelkezik üzletekkel (meg például Dubaiban), úgyhogy viszonylag elérhetetlen számunkra itt Kelet-Európában. Az árait meg inkább nem is említem, a weboldalukat viszont minden dekor- és lakberendező mániásnak a figyelmébe ajánlom:

Van baba verziója is,

És van tini részleg, ami szerintem végképp különlegességnek számít itthon, ahol  ízléses babaszobák berendezésére már találunk gyönyörű (meg persze méregdrága) megoldásokat, de az ifjúsági szobák dizájnja megrekedt az emeletes ágy-íróasztal kombináció szintjén. (Persze tisztában vagyok azzal, hogy a gyerekszoba lehetőségeink nagyjából ezt is teszik lehetővé, de érdemes végignézni a pb tinédzser kollekciókat!)

Ennyi körítés után jöjjön a könyv! A bevezető részben arról olvashatunk, hogy hogyan lesz egy házból / lakásból igazi otthon. Hogyan tehetjük kényelmessé és mégis praktikussá. Mitől érzik majd otthonosan magukat a vendégeink és hogyan jelenjen meg a saját stílusunk az otthonunkban. A könyv szinte minden oldalán gyönyörű képeket találunk, amelyek arra biztatnak, hogy merjük felvállalni a saját stílusunkat és ne csak másoljuk, ami valahol megtetszik. Nagyon jó ötleteket találunk arra, hogy hogyan vegyítsük a régi tárgyakat a modernebbekkel. A könyvben bemutatott minden helyiség valami olyan könnyed eleganciával van berendezve, ami számomra nagyon vonzó. Talán a helyiségek mérete is hozzájárul ehhez, hiszen a könyvben bemutatott otthonok az Egyesült Államokban is inkább a tehetősebb réteg számára elérhetőek.
A könyv külön-külön fejezetekben mutatja be a ház / lakás legfontosabb helyiségeit (nappali, ebédlő, konyha, hálószoba, fürdőszoba, dolgozószoba). De a házon kívüli életterekről sem feledkezik meg. A szabadban étkezésről szóló fejezet nagyon stílusos megoldásokat kínál arra, hogy hogyan terítsünk a nyári ebédhez egy vízparti nyaralóban vagy akár egy tanyán.
Minden fejezet egy "hogyan tervezzünk..." résszel indul, ahol részletes leírással, rajzokkal és tanácsokkal segítik az olvasót az adott helyiség ideális kialakításának megtervezésében.
Az utolsó három fejezet a fényekkel, anyagokkal, színekkel foglalkozik, ismét részletes magyarázatokkal és gyönyörű képekkel a különböző hangulatok érzékeltetésére.
A könyvben látható fotókon természetesen a Pottery Barn által forgalmazott bútorok, kiegészítők láthatók, tehát a könyv egy luxus katalógusnak is tűnhet. Ennek ellenére szerintem egy nagyon szép kiadvány, amit öröm időről-időre újra kézbe venni. Bár tanácsosabb egy jó nagy asztalhoz leülni vele, mert elég "nehéz" olvasmány a maga több mint 300 oldalával. Végül idemásolom az egyik kedvenc mondatomat a könyvből:

"Egy olyan kényelmes és hívogató otthont teremteni,
ami tükrözi a saját személyiségünket,
az egyik legnagyobb öröm és
egyben legnagyobb jutalom az életben." 

Mindenkinek jó képnézegetést. Ez valóban egy igazi lounge-élmény!

Living room / nappali
Rustic dining / vöröstéglás étkező
Casual&formal / elegáns és sörfesztiválos (pad)
Kitchen&dining / Fehér kedvenc
Country kitchen / Vidéki szünidős;)
Poolhouse dining room / Vízparti kék-fehér
Country-theme dinner / Székhiány megoldására...
Studio / hobbi szoba
Family room&home office / Dolgozósarok a nappaliban
Bathroom / fürdő stílusos kiegészítőkkel


2 comments:

  1. A kedvenc könyvem és üzletem! Igen nálunk is megjelent, mire rászántam volna magam, hogy megvásárlom, már elfogyott, sajna. Egy tucat bejegyzést írtam én is róluk:-))
    "egy Pottery barn rajongó"

    ReplyDelete
  2. Én is nagyon szeretem a PB stílusát! Az viszont felbosszantott, hogy a (méregdrága) magyar kiadásban hemzsegtek a gépelési hibák, úgyhogy inkább megrendeltem az amazonról. Próbáld meg itt:
    http://www.amazon.com/gp/offer-listing/0848727657/ref=dp_olp_0?ie=UTF8&redirect=true&qid=1299790049&sr=1-1&condition=all

    ReplyDelete